Lifestyle & Healthy Ageing consulten
Als je wilt weten hoe het met jouw hormonale balans gesteld is en de mogelijkheden van hormonale substitutietherapie wilt bespreken, ben je bij ons aan het goede adres.
DNA & JE GEZONDHEID
Wat is DNA?
In het kort: Ons lichaam bestaat uit miljarden cellen. Iedere celkern bevat chromosomen. Elk chromosoom bevat een stof die we DNA noemen. DNA bevat de genetische code die door je lichaam gebruikt wordt om eiwitten te maken. Deze code wordt overgebracht door de genen, die de eiwitproductie van je cel reguleren. De genen bevatten onze erfelijke eigenschappen en bepalen zo, via de eiwitten, bijvoorbeeld de kleur van haar, huid en ogen, maar spelen ook een rol bij de chemische processen in ons lichaam (denk aan (erfelijke) ziektes, gevoeligheid voor blessures en herstel, gevoeligheid voor voedingsstoffen, hormoonhuishouding, psychische aandoeningen e.d.).
Waarom zou je een DNA-onderzoek willen?
Hoewel het grootste deel van je DNA niet verschilt van dat van andere mensen, is een klein gedeelte (<1%) van het DNA bij iedereen verschillend. Sommige variaties komen vaak voor en daarvan weten we wat de gevolgen zijn; van andere is dat niet altijd even duidelijk. Uit DNA-onderzoek kan blijken welke van de veel voorkomende variaties bij jou aanwezig zijn, waardoor in een vroegtijdig stadium ontdekt kan worden wat voor risico je loopt op bepaalde symptomen of ziektes.
Er is wetenschappelijk aangetoond dat door verandering in bijvoorbeeld dieet of lifestyle invloed kan worden uitgeoefend op bepaalde processen die symptomen of ziektes creëren. Met andere woorden: uit DNA-onderzoek kunnen risicofactoren naar voren komen voor je fysieke en geestelijke gezondheid aan de hand waarvan een plan gemaakt kan worden om die factoren in positieve zin te beïnvloeden.
Hoe werkt zo’n DNA-onderzoek?
Er zijn zes verschillende genenpakketten (panels) die je kunt laten onderzoeken:
-
DNA Health: in dit panel wordt gekeken naar genetische variaties die een belangrijk effect hebben op je gezondheid of de kans op chronische ziekten (bijvoorbeeld osteoporose, hart- en vaatziekten, diabetes).
-
DNA Diet: de genen die in dit panel bekeken worden, hebben betrekking op gewichtsbeheersing en gevoeligheid voor bepaalde diëten (bijvoorbeeld low-carb of low-fat dieet).
-
DNA Oestrogen: dit panel bekijkt voornamelijk de manier waarop jouw lichaam oestrogenen afbreekt en geeft inzicht in de persoonlijke risicofactoren voor hormoongebruik.
-
DNA Skin: hier worden specifieke genen die belangrijk zijn voor een gezonde huid bekeken, zodat met gericht advies vroegtijdige huidveroudering kan worden voorkomen.
-
DNA Sport: hierin wordt gekeken naar verschillende genen op het gebied van trainingseffect, sportieve performance, gevoeligheid voor blessures en herstel.
-
DNA Mind: bepaalde genetische variaties kunnen extra risico met zich meebrengen voor vroegtijdige cognitieve achteruitgang of psychische aandoeningen (denk aan depressie, stress, burn-out, verslavingen). Met tijdige interventie kan het risico beperkt worden.
Het advies is om het algemene en meest uitgebreide DNA Health-panel standaard deel uit te laten maken van het onderzoekspakket. Daar kun je dan desgewenst een of meer van de andere panels aan toevoegen. Of je kiest voor het totale pakket van zes panels.
Het DNA-onderzoek zelf werkt als volgt:
-
Je krijgt een testkit mee naar huis met alle benodigdheden om zelf je wangslijmvlies af te nemen en op te sturen volgens de bijgevoegde, duidelijke instructies.
-
Als de uitslag bekend is, maak je een afspraak met Jeannette om deze te bespreken. Soms is er (voor een deelgebied) aanvullend laboratoriumonderzoek gewenst om nog beter geïnformeerd te zijn over je huidige gezondheidstoestand, dat overleggen jullie ook samen.
-
Als het plaatje compleet is, ga je samen met Jeannette om de tafel om dit uitgebreid te bespreken. Zij kan je dan specifieke adviezen geven die toegespitst zijn op jouw situatie, om de beste versie van jezelf te worden en om ziekte en symptomen in de toekomst te voorkomen. Een uitgebreid rapport van het DNA-onderzoek en het hierop gebaseerde persoonlijke advies van Jeannette krijg je na afloop mee.
Dit DNA-onderzoek is in principe eenmalig. Na verloop van een nader af te spreken tijd kun je een vervolgafspraak maken bij Jeannette om te zien of je op het goede spoor bent met het opvolgen van de op maat gemaakte adviezen. Het kan zijn dat daarvoor laboratoriumonderzoek nodig is, soms is een adviesgesprek voldoende.
Dit is wat we noemen personalised medicine. Advies tot op het gen nauwkeurig, helemaal op maat gemaakt voor jou. En gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van DNA en lifestyle.
HEALTHY AGEING
Als je een advies wilt over je huidige lifestyle, je voeding, gezond en vitaal ouder worden, of je wilt gewoon eens wat van die dingen op een rijtje zetten en bespreken met een deskundige, dan is een Healthy Ageing consult een goed idee.
Ons Healthy Ageing programma is een speciaal begeleidingstraject op het gebied van gezond ouder worden. Voorafgaand aan de eerste afspraak vragen we je een uitvoerige vragenlijst in te vullen, die we tijdens het eerste consult samen behandelen.
Soms kan dit eerste consult aanleiding geven om nog een nader laboratoriumonderzoek te laten doen.
Maar vaak krijg je aansluitend aan het consult al meteen onze eerste tips en adviezen.
Tenslotte ontvang je altijd een uitgebreid verslag van het gesprek, de uitkomsten van een eventueel laboratoriumonderzoek en de adviezen die Jeannette je geeft. Je krijgt inzicht in hoe je ‘scoort’ op de verschillende gebieden die bijdragen aan veroudering: voeding, bewegen, stress, slaap, psychologische en hormonale balans en hoe je daar in de toekomst het beste mee om zou kunnen gaan.
HAPPY MENOPAUSE
Voor veel vrouwen begint de menopauze al veel eerder dan na hun laatste menstruatie. Vanaf ongeveer het 40e levensjaar verandert de hormonale balans bij de meeste vrouwen, waardoor klachten kunnen ontstaan. Wanneer de menstruaties stoppen, komen daar nog andere klachten bij of voor in de plaats.
De meeste klachten zijn goed te behandelen met behulp van hormonale substitutietherapie. Wij zijn van mening dat de overgang weliswaar een natuurlijk proces is, maar dat het in het belang van de vrouw kan zijn om hormonale ondersteuning te accepteren. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat hormonale substitutie niet alleen helpt bij het verminderen van overgangsklachten maar ook nog een groot aantal andere voordelen biedt, zoals een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, osteoporose en geheugenproblemen.
Als je wilt weten hoe het met jouw hormonale balans gesteld is en de mogelijkheden van hormonale substitutietherapie wilt bespreken, ben je bij ons aan het goede adres.
Tijdens consulten en via laboratoriumonderzoek brengen we jouw hormonale balans in kaart en voorzien we je van bij jou en jouw situatie passende adviezen voor (hormonale) suppletie. Je ontvangt na afloop altijd een uitgebreid verslag van het gesprek, de uitkomsten van een laboratoriumonderzoek en de adviezen die Jeannette je geeft. Alles gebeurt volgens internationale medische richtlijnen.
OVER JEANNETTE
Voor alle Lifestyle & Health Ageing consulten kun je bij Jeannette terecht. Zij heeft zich sinds 2003 in deze richting verder gespecialiseerd. Daarnaast was ze werkzaam in verschillende privé klinieken en op de dermatologische afdeling van een groot ziekenhuis. Tevens heeft zij een internationale masterstudie gevolgd in Preventive and Anti Aging Medicine.
Klik hier om meer over haar te lezen!